Οι συνταγές μας


Η ΣΤ2 θα σας προτείνει κάθε μέρα τι να μαγειρέψετε. Φαγητά που αν βάλετε και λίγο τη φαντασία σας, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας… Θα σας δώσουμε και μικρά – μεγάλα μυστικά στο Σχολείο, την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και αυτό επειδή σας αγαπάμε!
ΣΤ΄2





Πλαστός Καρδίτσας
 
 Υλικά
Για το χυλό (ζύμη):
1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού
3 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι γάλα
αλάτι
νερό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση:
2-3 πράσα ψιλοκομμένα ή ένα ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια τυρί φέτα (κομματάκια)
1 φλιτζάνι λάδι
1½ κιλό χόρτα (λάπατα, παπαρούνες, σπανάκι)
½ φλιτζάνι γάλα για το ράντισμα

Εκτέλεση
Κόβουμε, πλένουμε και τρίβουμε ελαφρά τα χόρτα με λίγο αλάτι. Στύβουμε τα χόρτα για να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε τα χόρτα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το τυρί φέτα και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά για το χυλό φτιάχνοντας ένα παχύρευστο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί χρησιμοποιώντας βούτυρο και λάδι για καλύτερο αποτέλεσμα. Αδειάζουμε στο ταψί τη μισή ποσότητα από το χυλό και την απλώνουμε με τα δάχτυλα, αφού τα έχουμε βουτυρώσει. Έπειτα στρώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα και πάνω από τα χόρτα περιχύνουμε τον υπόλοιπο χυλό. Πάνω από το χυλό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι, λίγο τυρί φέτα, λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε κομμάτια ή τσιγαρίδες. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου πάνω – κάτω στους 200° C. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, τη ραντίζουμε με το γάλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ




ΣΟΥΠΑ ΠΟΛΥΣΠOΡΙΩΝ
Υλικά
300γρ. καλαμπόκι
300γρ. σιτάρι
300γρ. ρεβίθια
300γρ. φασόλια
300γρ. κουκιά
300γρ. φακές
Κανέλα
Λάδι
Μέλι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα σπόρια σε μια κατσαρόλα, εκτός από τις φακές και τα βράζουμε σε νερό. Σε μια άλλη κατσαρόλα κάνουμε το ίδιο για τις φακές. Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε τα σπόρια, τα στραγγίζουμε και τα αλλάζουμε νερό. Ξαναβάζουμε για βράσιμο όλα τα σπόρια, εκτός από τις φακές. Μόλις πάρουν βράση, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά όσο χρειαστεί ώστε να βράσουν όλα τα σπόρια. Περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις φακές. Τα σερβίρουμε προσθέτοντας κανέλα, λάδι και μέλι. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Υλικά:
● 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
● 2 κούπες χλιαρό νερό
● 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
● 2 κουταλιές ζάχαρη
● 1 πρέζα αλάτι
● Ηλιέλαιο
● Μέλι, κανέλα και καθαρισμένα καρύδια
Εκτέλεση
Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και προσθέτω σιγά – σιγά το νερό. Ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Προσθέτω στο τέλος το αλάτι και σκεπάζω το μπολ. Πηγαίνω το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά. Παίρνω μια βαθιά κατσαρόλα και βάζω αρκετό ηλιέλαιο, για να επιπλέει ο λουκουμάς. Ρυθμίζω τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Πιάνω με το δεξί χέρι μια ποσότητα από το μίγμα που ξεκουράστηκε, ώστε να βγει λίγη μεταξύ δείκτη – αντίχειρα. Με το αριστερό χέρι έχω ένα κουταλάκι του γλυκού που το τοποθέτησα σε νερό. Κόβω τον λουκουμά και τον τηγανίζω μέχρι να γίνει χρυσαφί το χρώμα του. Σε ένα πιάτο, που έχω βάλει χαρτί κουζίνας, βγάζω τους λουκουμάδες από το ηλιέλαιο. Σερβίρω τους λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και καρύδια. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!



ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
ΥΛΙΚΑ
κρέας από αρνάκι γάλακτος
αγκινάρες
3 λεμόνια
1-2 καρότα
κρεμμύδια
άνηθο ή μάραθο
σκόρδα
αλάτι και πιπέρι
μισή κουταλιά αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομματάκια. Έπειτα το βράζουμε όσο χρειάζεται για να είναι σχεδόν έτοιμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το κρέας θέλει σιγανή φωτιά και μισοσκέπαστη την κατσαρόλα.

Αφού μείνει με λίγο ζουμάκι, έχουμε καθαρίσει μερικές αγκινάρες βουτώντας τις σε λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας αλλά και οι αγκινάρες. Κόβουμε τα καρότα σε ό,τι σχήμα θέλουμε και μερικά φρέσκα κρεμμύδια. Βάζω μπόλικο άνηθο και μάραθο. Επίσης, αν θέλω, βάζω και μερικά φρέσκα σκόρδα. Βάζω πρώτα τα καρότα μου να πάρουν μια βράση από το ζουμί από το αρνάκι, μετά τα κρεμμύδια και όλα τα υπόλοιπα. Τα αφήνω, χωρίς να ανακατέψω, να βράσουν με το αρνάκι. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσουν 10 λεπτά, κλείνω τη φωτιά. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνω τον χυμό 2 λεμονιών, άλλο τόσο από τον χυμό της κατσαρόλας και μισή κουταλιά αλεύρι. Τα ανακατεύω στο μπολ και περιχύνω με αυτό το φαγητό μου. Ανακατεύω ελαφρά και ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΟΡΕΞΗ!


(φωτ. από http://www.ecotimes.gr/wp-content/uploads/2012/06/23785314.jpg)


ΜΕΛΙ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ



Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
Κανέλα ονομάζεται ο αρωματικός φλοιός του τροπικού φυτού. Παλιά την λέγανε σιναμική ή σιναμό. Η γνήσια και ποιοτικά καλύτερη κανέλα ανήκει στην Κεϋλάνη.Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Κεϋλάνη, στις Ανατολικές Ινδίες, στις Αντίλες, την Ιάβα και τη Μαδαγασκάρη. Αυτή είναι η κανέλα που χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δέντρα των οποίων οι φλοιοί είναι γνωστοί ως κανέλα και οι οποίοι έχουν παρόμοιο άρωμα με την αυθεντική κανέλα, όπως η λευκή κανέλα ή ψευτοκανέλα, η οποία προέρχεται από το δέντρο canella alba των Αντιλών αλλά και η κανέλα του Μαλαμπάρ.  
 Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Η σημερινή επιστήμη λέει ότι ακόμα κι αν το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει τους διαβητικούς ασθενείς. Προτιμήστε λοιπόν γνήσια κανέλα Κεϋλάνης, γνήσιο ελληνικό μέλι και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έχει δώσει τον παρακάτω κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες. Χρειάζεται όμως αρκετή έρευνα ακόμα για να εδραιωθούν κάποιες απόψεις και να διερευνηθούν τυχόν παρενέργειες. 
Ασθένειες καρδιάς:  
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το φάτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μίλια μακριά από την επόμενη καρδιακή προσβολή. Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να χτυπά. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορες ιδιωτικές κλινικές έχουν θεραπεύσει επιτυχώς ασθενείς και έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλώνοντας, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες. 
Αρθρίτιδα:  Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν τη θεραπεία στους ασθενείς με ένα μίγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα ως επί το πλείστον όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι από τον πόνο.  
Μολύνσεις κύστεων:  Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.  
Χοληστερόλη:  Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.  Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνό μέλι που λαμβάνεται με τροφή ανακουφίζει καθημερινά τη χοληστερόλη.
Κρυολογήματα:  Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορίτιδα.  
Στομαχικές διαταραχές:  Μέλι που λαμβάνονται με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά και καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους. Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.  
Ανοσοποιητικό σύστημα:  Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριακών andviral ασθενειών.  
Δυσπεψία:  Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.  
Μακροβιότητα:  Τσάι με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο ​​και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών. 
Λοιμώξεις του δέρματος:  Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα. Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.  
Απώλεια βάρους:  Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες. 
Καρκίνος:  Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.  
Κόπωση:  Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα. 
Κακή αναπνοή:  Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια ​​όλη την ημέρα.  
Απώλεια ακοής:  Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής. 
Πονόδοντος: Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.
Γρίπη: Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.
Η κανέλα επίσης περιέχει μια ουσία η οποία φαίνεται ότι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και παρεμποδίζει την θρόμβωση (Huang et al, 2006). Επίσης σε έρευνα βρέθηκε ότι πρέπει να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση (Otsuka et al, 1982). Πέρα  από αυτό, η καλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι λιγότερο από 1 κγ κανέλα πιθανότατα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου, όλα αυτά μαζί μάλλον δείχνουν ότι μια πολύ μικρή κατανάλωση κανέλας μπορεί να είναι ευεργετική και για τη λειτουργία της καρδιά και των αγγείων.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οι έγκυες γυναίκες  να αποφεύγουν τα υπερβολικά ποσά κανέλας δεδομένου ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Αν είστε διαβητικός και παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, στη συνέχεια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα. Η λήψη τους μαζί της μπορούν να έχουν αθροιστική δράση. 

Συμβουλή

Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
ΠΗΓΕΣ:
http://originalmakedon.blogspot.com/
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2012/05/blog-post_9578.html
http://www.healthpress.gr/wellbeing/μέλι-με-κανέλα-μοναδικές-φαρμακευτικ/ (11/5/2014)


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
Μακαρόνια το Νο 6 ή Νο 10
2 κρεμμύδια
5 σκόρδα
λίγο λάδι
τοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
τόνος
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Παίρνω ένα πάκο μακαρόνια το Νο 6 ή Νο 10 και το βράζω όπως έμαθα. Σε ένα τηγάνι ψιλοκόβω 2 κρεμμύδια και 5 σκόρδα και τα τσιγαρίζω με λίγο λάδι. Ρίχνω τον χυμό της ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Τα ανακατεύω για 10 λεπτά περίπου. Ρίχνω τον τόνο μου στα μακαρόνια και τα ανακατεύω.
 ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δεν παίρνουμε τόνο σε νερό, αλλά σε λάδι.





Μακαρόνια με κοτόπουλο 
ΥΛΙΚΑ
2 μπούτια κοτόπουλο
τοματοχυμός
Νο 6 μακαρόνια
αλάτι , πιπέρι και λίγο λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και αφού το ξαφρίσω, το αφήνω να βράσει για 1 ώρα, ώσπου να βράσει καλά. Θέλω το ζουμί του να είναι μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Ενώ έχει βράσει ρίχνω αλατάκι, πιπεράκι, λίγο λαδάκι και τον τοματοχυμό. Μέσα εκεί προσθέτω και τα μακαρόνια μου. Τα αφήνουμε να βράσουν 5-7 λεπτά. Αφού τα ανακατέψω καλά, κλείνω τη φωτιά και βάζω το καπάκι στη κατσαρόλα μου και το αφήνω έτσι κλεισμένο για άλλα 15 λεπτά με τη φωτιά κλειστή.
 

Σαλάτα με τόνο
Υλικά
½ κιλό σπανάκι
Αλάτι
Λάδι
½ λεμόνι
Τόνος
Εκτέλεση
Παίρνουμε μισό κιλό σπανάκι και αφού το καθαρίσουμε καλά και το πλύνουμε, το βράζουμε για 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα. Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε στο στραγγιστήρι, για να φύγουν όλα τα υγρά του. Παίρνουμε από αυτό τα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε λίγο αλατάκι, προσθέτουμε λαδάκι και το χυμό μισού λεμονιού. Ανοίγουμε μια κονσέρβα τόνου σε λάδι και στραγγίζουμε τα υγρά του. Αναμειγνύουμε τον τόνο με το σπανάκι και καλή μας όρεξη!

Γνωρίζετε ότι τα όσπρια είναι αποξηραμένοι καρποί των φυτών; Γνωρίζετε ότι τα όσπρια μπορούν να αντικαταστήσουν σε θρεπτική αξία το κρέας; Επειδή περιέχουν πρωτεΐνες και βοηθούν στην ανάπτυξή μας.
Μικρό μυστικό: Συνόδευσε τα όσπρια με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως: ντομάτα, καρότο, πιπεριές και σπανάκι.
Μικρό μυστικό: Τελείωσε το γεύμα σου με φρούτα, όπως μανταρίνι ή πορτοκάλι. Εάν έχεις φάει όσπρια, τότε γίνεται μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό. Επίσης, εάν συνδυάσουμε τα όσπρια με μία πράσινη σαλάτα, τότε πραγματικά έχουμε ακόμη μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου, επομένως πιο δυνατούς μυς.
Μικρό μυστικό: Όταν έχω φάει φακές ή ρεβίθια, είναι καλό να το συνδυάζω με ρύζι πιλάφι. Πετυχαίνω μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου.
Σήμερα, σας προτείνουμε για το απόγευμα ή το βραδάκι κάτι απλό και εύκολο.
Θα χρειαστώ: μισό πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή λαζάνια κατά προτίμηση, τοματοχυμό  ή κονκασέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζω τα μακαρόνια μου για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία, τα σουρώνω και, στην ίδια κατσαρόλα αφού την ξεπλύνω, βάζω τον τοματοχυμό μου ή φρέσκια τομάτα κοντά στο ένα ποτήρι σε δυνατή φωτιά. Το αφήνω μέχρι να στεγνώσει εντελώς, ανακατεύοντάς το συνέχεια. Ρίχνω ½ του ποτηριού αγνό παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτω αλάτι και πιπεράκι, κατά προτίμηση λευκό. Ρίχνω τα μακαρόνια και  ανακατεύω μέχρι να πάει παντού η σάλτσα μου… Καλή σας όρεξη!
Μικρό μυστικό: Ποτέ δεν χρησιμοποιώ τοματοχυμούς ή τοματοπολτούς που βρίσκονται σε μεταλλικά κουτιά. Περιέχουν ρητίνες που βλάπτουν τον οργανισμό μας κάτω από διάφορες συνθήκες.

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Για 2 άτομα
Θα χρειαστώ: μισό κιλό μύδια με το κέλυφός τους (καθαρισμένο κέλυφος).
                     5 χλωρά κρεμμύδια
                     1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (άσπρο)
                     1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
                     1 ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα, βάζω 1 ποτηράκι λάδι και κρεμμύδια χλωρά και ξερά, αφού τα έχω ψιλοκόψει. Τα τσιγαρίζω μέχρι να ροδοκοκκινίσει εντελώς το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνω το ρύζι, το τσιγαρίζω και αυτό μόνο για 2 λεπτά. Ρίχνω μέσα 3 ποτήρια νερό και το αφήνω να βράσει για 12 λεπτά. Προσθέτω στα 3 τελευταία λεπτά λίγο τοματοπολτό και τα μύδια με το καθαρισμένο κέλυφος. Τα ανακατεύω όλα μαζί και προσθέτω τον άνηθο. Αφήνω να βράσει άλλα 2 λεπτά, προσθέτω αλάτι και πιπέρι… και Καλή Όρεξη! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.