Το χωριό μας

      ΓΕΝΙΚΑ
    Η Πάλαιρος είναι κωμόπολη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 2.474 κατοίκους και παρουσιάζει ελαφριά αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Μεσολογγίου σε απόσταση 100 χιλιόμετρα και μέχρι το 1928 ονομαζόταν Ζαβέρδα.
     Η παράκτια ζώνη βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Δήμου εκτείνονται τα νησιά: Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι. Η γεωγραφική δομή της περιοχής του Δήμου Παλαίρου παρουσιάζει μια ποικιλία. Περιλαμβάνει: παράκτιες ζώνες, αρμυρόβαλτους, πεδινές εκτάσεις, δάση, ορεινούς όγκους, λίμνες. Στο Δήμο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα (1171μ.), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών ορέων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στον Δήμο και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι λίμνη Βουλκαριά.

ΠΗΓΗ :  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%82


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η σημαντικότερη θέση στην περιοχή είναι η Αρχαία Πόλη της Παλαίρου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Κεχροπούλα στα Νοτιοανατολικά της Χερσονήσου. Η Πόλη θεωρείται ότι υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα τείχη της Πόλης, που τμήμα της ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ.. Η κατασκευή των τειχών εναλλάσσεται ανάμεσα σε Τραπεζιόσχημα και Πολυγωνικό σύστημα και το σύνολό τους ανήκει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το αρχαιότερο τμήμα του τείχους ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων, Ανατολικά του χωριού.
Βόρεια της πόλεως της Παλαίρου απλώνεται η Λίμνη Βουλκαριά, η Λίμνη Μυρτούντιον κατά τον Σταύρωνα. Λίμνη πιθανόν κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλειε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια. Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν κατά την παράδοση σωτήρας της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, όταν κατά την Ναυμαχία του Ακτίου κυνηγημένη από τους διώκτες της πέρασε εύκολα με τα πλοία της από τον ρηχό αύλακα της Παλαίρου. Ανάμνηση του παραπάνω περάσματος της Βασίλισσας της Αιγύπτου αποτελεί η διατήρηση της επωνυμίας του αρχαίου περάσματος ως «Μόλος της Κλεοπάτρας».  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΟΙ
Τα κυριότερα μνημεία που σώζονται σήμερα είναι:
● Το Κάστρο της Κεχροπούλας. Σώζεται ένας πυλώνας ο διπλός περίβολος της Αρχαίας Ακαρνανικής Πόλης και επίσης έχουν διασωθεί λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων.
● Το Αρχοντικό του Ράγκου στην Πάλαιρο, που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.
 Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην Πάλαιρο και χτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα. Το καθολικό της εκκλησίας είναι μονόχωρη λιθόκτιστη και με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη κεραμιδωτή στέγη.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ
Στις ορεινές περιοχές κυριαρχεί χαμηλή ή υψηλή θαμνώδη βλάστηση και αραιά δάση. Παρατηρείται  έντονα το πουρνάρι, οι ασπάλαθοι, οι ασφάκες, οι θυμαρορίγανες, οι αγριοκουμαριές και τα ρείκια. Οι πεδινές εκτάσεις καταλαμβάνονται στο μεγαλύτερο μέρος  τους από καλλιέργειες όπως καπνό, βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, κ.λ.π.
Σε υγροτοπικές περιοχές εμφανίζεται το αγριοκάλαμο, η ψάθα, πλατάνια, λεύκες, ιτιές. Στους  λόφους κυριαρχεί η ελιά. Στους αρμυρόβαλτους συναντώνται αρμυρήθρες και σε χαμηλής αλατότητας εδάφη κέδρα και πουρνάρια.
Ακόμα φυτοκοινωνίες μακκίας βλάστησης  όπως Σχοινός, Πρίνος, Ρείκι, Σπάρτο, Φιλίκι, Κουμαριά, Αριά, Κουτσουπιά.

ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα της περιοχής είναι ομοιόμορφο. Διαφοροποιείται όπως ανάλογα με την μεταβολή του υψομέτρου. Γενικά, χαρακτηρίζεται ως εύκρατο μεσογειακό μεταβατικό προς θαλάσσιο, με ήπιους χειμώνες, άφθονες βροχές και μεγάλη ηλιοφάνεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στην περιοχή οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένη. Στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής κυριαρχούν τα προβατοειδή και τα αιγοειδή. Υπάρχουν τουριστικές υποδομές ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά υπάρχουν ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού. Η αλιεία είναι ένας τομέας αναπτυσσόμενος, με μικρό αριθμό επαγγελματικών σκαφών και κυρίως υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες.
ΠΗΓΗ: http://www.pde.org.gr/aitnia/Default.aspx?id=163 (01-03-2014).
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.